Podpiwek Łódzki 100g do 10 l

Podpiwek Łódzki Kawowy 101g

Wystarcza na 6 L wspaniałego i orzeźwiającego podpiwku o smaku kawowym. Więcej szczegółów

Produkt na magazynie

Cena:7,50 zł

Nie ma punktów za ten produkt.

Wystarcza na 6 L wspaniałego i orzeźwiającego podpiwku.

Cechy produktu:

Wystarcza na 6 L wspaniałego i orzeźwiającego podpiwku o smaku kawowym.

Składniki:

Skład produktu - podpiwek:

Cykoria, żyto, burak cukrowy - prażony, kawa palona mielona, regulator kwasowości: kwas cytrynowy E330, chmiel

Skład produktu - drożdże:

suszone drożdże S. cerevisiae, guma arabska (E414), kwas askorbinowy - witamina C (E300), monostearynian sorbitolu (E491)

Informacja dla alergików: 
Zawiera :  gluten

Sposób przygotowania i warunki przechowywania:

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu


Sposób przyrządzenia:

1. Zawartość opakowania wsyp do 6L wody, doprowadź do wrzeniai gotuj przez 10 min na małym ogniu.

2. Następnie filtruj przez gazę lub płótno.

3. Dodaj 280 g cukru i dokładnie wymieszaj.

4. Płyn wystudź do temp. ok 25°C.

5. Dodaj zawartość załączonej do opakowania saszetki drożdży do podpiwku. Pozostaw na 10-15 minut w celu uwodnienia drożdży, a następnie wymieszaj.

6. Płyn przelej do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując rozszerzą butelki)i zakręć nakrętką.

7. Fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2 – 3 dni, następnie podpiwek przenieś w chłodniejsze miejsce.*

8. Gotowy podpiwek można przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia.

*W czasie fermentacji obserwuj stopień nagazowania w butelce – jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazuj.


Najlepiej smakuje schłodzony!
UWAGA! Do opakowania dołączono saszetkę drożdży piekarniczych

Zawartość netto:

101g