Nachmielone ekstrakty słodowe, popularnie nazywane brewkitami, to najszybszy sposób na przygotowanie domowego piwa. Często od nich właśnie piwowarzy zaczynają swoją przygodę z domowym piwowarstwem. Czym zatem właściwie jest ten brewkit? Czy to piwo w proszku, koncentracie, czy może jakiś inny półprodukt, który ma przypominać prawdziwe piwo? Głównym jego składnikiem jest ekstrakt słodowy w postaci gęstego syropu. Ekstrakty słodowe są produktem w pełni naturalnym, ich produkcja przypomina trochę warzenie piwa. Najpierw w procesie zacierania, czyli utrzymywania w gorącej wodzie zmielonych ziaren słodu, otrzymujemy brzeczkę. Czyli rozpuszczone w wodzie cukry pochodzące z ziarna. Następnie brzeczka jest zagęszczana poprzez odparowywanie wody do konsystencji gęstego syropu. Ekstrakty słodowe są produkowane z różnych rodzajów słodów, co daje im różną barwę i smak. Produkcja brewkitu polega na wymieszaniu w odpowiednich proporcjach różnych ekstraktów słodowych, odpowiadających danemu stylowi piwa. Kolejno dodawany jest ekstrakt chmielowy dla uzyskania żądanego poziomu goryczki. Tak przygotowany brewkit jest niczym innym, jak skondensowaną brzeczką piwną, której przygotowanie zajmuje normalnie piwowarowi około 2-3 godzin. Korzystając z gotowego koncentratu otrzymujemy brzeczkę w około 15 minut, rozcieńczając brewkit wodą. Większość producentów dla uzyskania 20l piwa wymaga dodania do brzeczki jeszcze ok 1kg cukru lub ok. 1-1,5kg czystego ekstraktu słodowego. Zdecydowanie lepszy jest ekstrakt słodowy, który w odróżnieniu do cukru po fermentacji wzbogaca piwo w smak, a nie tylko w alkohol. Od momentu rozcieńczenia wodą, dalsze etapy przygotowania piwa są dokładnie takie same, jak podczas klasycznego warzenia piwa. Czyli fermentacja drożdżami piwowarskimi, rozlew do butelek, refermentacja dla nagazowania i utrwalenia piwa oraz leżakowanie. Przygotowanie piwa z brewkitu do fermentacji zajmuje średnio ok 30 minut, wliczając w to przygotowanie fermentorów. Przygotowanie brzeczki klasyczną metodą zacierania to czas około 5 godzin. Oczywiście warząc piwo klasycznie jesteśmy właściwie nieograniczeni jeżeli chodzi o możliwość osiągnięcia efektów smakowych, dzięki samodzielnemu komponowaniu receptur i korzystaniu z bardzo szerokiej gamy surowców.
Z drugiej strony szybkość przygotowania piwa z brewkitu jest dla wielu jego ogromnym atutem. Obecnie producenci oferują wiele piwnych stylów, które można zrobić w ten sposób. Część z nich jest wzbogacanych różnymi dodatkami, jak: chmiel do chmielenia na zimno, naturalne aromaty dla piw smakowych, płatki dębowe do leżakowania, czy kwas mlekowy dla piw kwaśnych. Podsumowując, piwo z brewkitu jest to doskonała alternatywa dla tych, którzy chcieliby cieszyć się własnym piwem, ale nie mają czasu lub miejsca na przeprowadzenie klasycznego warzenia.