Wyraźny smak ipa z wyczuwalnym posmakiem liści kafir. Nie czuć drożdży. Porządny kraft. Już drugi raz warzyłem to piwo. Polecam. Jedno z lepszych ipa jakie warzylem.
Piwo zrobione z tymi drożdżami wyszło smaczne ale brakuje mu charakterystycznej pszenicznej piany (chociaż przypuszczam, że to raczej wina kiepskiej jakości słodu w tym konkretnym przypadku), fermentacja zachodziła zadziwiająco powolnie jak na górną - być może drożdże zostały "uszkodzone/osłabione" przez to, że dostawa piwa odbyła się w dni kiedy była ujemna temperatura - paczka przez pół dnia leżała w paczkomacie w temperaturze poniżej zera.
Robiłem to piwko dwukrotnie - pierwszym razem wyszło rewelacyjne - klasyczna pszenica. Drugim razem zaś dostałem kiepskiej jakości mieszankę słodów - w ześrutowanym słodzie było mnóstwo kiełków zbóż - nie wiem z którego słodu pochodziły ale widać że był kiepskiej jakości, jako gotowe piwo w drugim przypadku brakowało mu pszenicznej pięknej pianki.
Bardzo smaczna mieszanka - w moim wykonaniu z dodatkiem ciemnego słodu żytniego, śliwek i miodu wyszło pyszne świąteczne piwo o przyjemnej niezbyt dużej goryczce.
Sprawdzałem te drożdże dwukrotnie w klasycznej pszenicy i ciemnym pszenicznym w obu przypadkach wyszło świetne piwo, dla ciemnego fermentacja przebiegała wyjątkowo burzliwie z mnóstwem piany.
Rewelacyjnie wykonane wiadro z dobrym osprzętem:
- pokrywa szczelna i dość elastyczna dzięki czemu zmniejszamy ryzyko połamania plastiku,
- kranik to porządnie wykonany, nie przecieka, a dzięki prostej budowie mycie jest banalnie proste.
Wiadro jest przeźroczyste co sprawia, że możemy podziwiać jak przeprowadzana jest burzliwa fermentacja - całkiem fajny pokaz ;)
The color is more like a Porter beer in the 50 EBC / 25 SRM range. It's great for a dark and malty american pale ale, but perhaps not so suitable for any light and crisp looking pilsner style. The potential is around 1.036 SG or 9° Plato. I'd recommend to warm those bags up in a water bath before opening /using them.
Jestem pozytywnie zaskoczony grubością szkła. Szklanka posłuży na pewno długi czas.
A i pszeniczne smakuje jakoś tak lepiej. Polecam.
This is really wonderful, I used Kveik Yeast to this combines perfectly with lemon drop and Citra Hops,really nice and fruity
Super piwo. Robiłem na FM 30 fajna goryczka. Polecam.
fantastisk øl fint afbalanceret mellem sødme og bitter. en god balance i røgsmagen. en øl lige efter min smag
Jeden z najlepszych zestawów. W połączeniu z dobrymi płynnymi drożdżami wychodzi piękne piwko.
Pale Ale Viking Malt często wykorzystuję jako podstawa zasypu. Nie zawiodłem się jeszcze. Siła enzymatyczna OK. Nawet przy małej ilości wody daje się zacierać i osiągać dobre efekty. Zamawiam zawsze ześrutowany.
Szatany, a nie drożdże...
Szczerze radzę pozostawienie połowy (lub więcej) fermentora pustego na kożuch fermentacyjny bo wyjdą bez zawahania pozwiedzać otoczenie.
W moim przypadku 24 litry (21 blg, 1.090 OG) wrzucone do 44 litrowego pojemnika to był błąd i jedna nieprzespana noc na nierówną walkę z belgijskim podróżnikiem.
Poza tym dobry efekt, bardzo fajny profil smakowy, idealne drożdże do piw belgijskich.
Polecam! :)
Fermentujemy na FM41, zaczynamy nisko od 16 stopni, powoli podnosimy w okolice 20 i wychodzi bajka. Do powtórzenia na wiosnę 2021 :)
Use our innovative calculator!
This tool is for you!
CaCl2
Absolutely necessary to match the beer style by means of water treatment. Should not be missing in any shop!