Kategorie bloga

Chcesz zacząć warzyć piwo w domu, ale nic o tym nie wiesz? Zajrzyj na naszego bloga. Dzielimy się swoją wiedzą z tymi co stawiają pierwsze piwowarskie kroki, jak i z tymi co już warzą. Piwowarstwo domowe nie jest trudne!

Najczęściej kupowane

Promocje

Blog

Stout – historia upadku portera
0 8101

Stout – historia upadku portera

Zdecydowanie, od wielu lat piwo typu stout – w każdej swojej wersji – jest jednym z najczęściej warzonych przez domowych piwowarów. To efekt prostoty produkcji tego trunku, jak i charakterystycznego, znakomitego bukietu smakowego. „Syn portera” – jak często mówi się stoucie –...
Data publikacji:
03
Marzec
2021
Zobacz więcej
Jak długo można przechowywać zabutelkowane piwo? Refermentacja jako naturalna konserwacja
5 25596

Jak długo można przechowywać zabutelkowane piwo? Refermentacja jako naturalna konserwacja

Jak długo może stać gotowe piwo w zamkniętej butelce? To jedno z najczęściej zadawanych pytań — zarówno przez przez tych, którzy ze swoją pierwszą warką będą się dopiero mierzyć, jak i tych przez których ręce przeszedł już niejeden kilogram słodu. Odpowiedź jest prosta – BARDZO DŁUGO, co...
Data publikacji:
24
Luty
2021
Zobacz więcej
Skąd ta gorycz? Rola alfa-kwasów i beta-kwasów zawartych w chmielu
0 12798

Skąd ta gorycz? Rola alfa-kwasów i beta-kwasów zawartych w chmielu

Browarnicy na całym świecie od setek lat używają chmielu do produkcji piwa, ponieważ znane i cenione były jego właściwości bakteriobójcze, pozwalające chronić gotowe piwo przed infekcjami. Mniej więcej na początku XX wieku zaczęto doceniać jego inne właściwości, co mocno wpłynęło na ilość odmian chmielu dostępnego na...
Data publikacji:
16
Luty
2021
Zobacz więcej
 Słodowanie – na czym polega i dlaczego jest konieczne
1 20428

Słodowanie – na czym polega i dlaczego jest konieczne

Pewnie każdy z was słyszał, że gotowe piwo to (najczęściej) efekt połączenia trzech składników – wody, chmielu i słodu. Dwa pierwsze występują w środowisku naturalnym i można użyć ich w formie niezmienionej (chociaż istnieją procesy, które sprawiają, że są one bardziej wydajne). Słód z kolei, to...
Data publikacji:
19
Styczeń
2021
Zobacz więcej
Warzenie z zacieraniem, czyli prawdziwy browar w domu!
2 6514

Warzenie z zacieraniem, czyli prawdziwy browar w domu!

Każdy widział chyba telewizyjne reklamy piwa, gdzie po horyzont falują łany zboża.Do tego kojący głos lektora informujący nas o prawdziwym naturalnym piwie, które powstało z jęczmienia i źródlanej wody. Zazwyczaj jednak na tym kończy się telewizyjne wprowadzenie do piwowarstwa, nie wyjaśniając w jaki...
Data publikacji:
04
Sierpień
2020
Zobacz więcej
Brewkit - najszybsza droga by zrobić własne piwo
0 6180

Brewkit - najszybsza droga by zrobić własne piwo

Nachmielone ekstrakty słodowe, popularnie nazywane brewkitami, to najszybszy sposób na przygotowanie domowego piwa. Często od nich właśnie piwowarzy zaczynają swoją przygodę z domowym piwowarstwem. Czym zatem właściwie jest ten brewkit? Czy to piwo w proszku, koncentracie, czy może jakiś inny półprodukt,...
Data publikacji:
03
Sierpień
2020
Zobacz więcej
Go top