Przygotowanie naszego wymarzonego piwa domowego wiąże się nie tylko z zakupem niezbędnych surowców jak słód, chmiel czy drożdże oraz podstawowego sprzętu piwowarskiego. To również czas i praca jaką poświęcimy na jego przygotowanie. Dlatego tak ważnym jest aby nasze wysiłki nie poszły na marne. A stać się tak może, gdy nie dopilnujemy jednej z najważniejszych kwestii w piwowarstwie - czystości.
Czystość w piwowarstwie domowym ma fundamentalne znaczenie. To nie jest tylko kwestia estetyki, choć i ta ma swoje znaczenie. To przede wszystkim kwestia smaku i jakości naszego piwa. Bez właściwej dezynfekcji sprzętu, zarówno przed rozpoczęciem procesu warzenia, jak i w trakcie fermentacji, ryzykujemy kontaminację mikroorganizmami, które mogą zepsuć nasz trunek. Nie chcemy przecież, by nasze piwo miało niepożądane aromaty czy smaki.
Dezynfekcja eliminuje potencjalnie szkodliwe mikroorganizmy, które mogą znaleźć się w sprzęcie lub na powierzchniach, z którymi przyszło mu się kontaktować. Bakterie i dzikie drożdże, choć są naturalnymi mieszkańcami naszego otoczenia, mogą sprawić, że nasze piwo nie będzie smakowało tak, jak powinno. Możemy skończyć z piwem o nieprzyjemnym posmaku i aromacie, co jest prawdziwym rozczarowaniem po wszystkim, co włożyliśmy w proces warzenia.
Co należy dezynfekować w domowym browarze?
Przede wszystkim musimy dezynfekować każdy sprzęt, który ma kontakt z brzeczką po zakończeniu gotowania. Najbardziej narażona na infekcję jest właśnie świeża brzeczka, która nie została jeszcze zdominowana przez kultury drożdży piwowarskich. Do takich sprzętów zaliczamy:
- fermentor do piwa
- mieszadło piwowarskie, jeżeli będziemy nim mieszać brzeczkę np. w celu rozpuszczenia cukrów lub ekstraktów słodowych
- filtratory jeśli planujemy filtrację brzeczki po gotowaniu
- węże do rozlewu piwa i brzeczki.
- kranik do rozlewu brzeczki, piwa
Analogicznie dezynfekujemy również wszystko z czym piwo będzie miało kontakt po fermentacji. Młode piwo zawierające już alkohol, jest naturalnie bardziej zabezpieczone przed rozwojem niepożądanych mikroorganizmów, niemniej wciąż infekcja może się przydarzyć.
Dezynfekcji powinny być poddane:
- węże do rozlewu
- pojemnik i kranik do rozlewu
- zaworek grawitacyjny, jeżeli jest używany do butelkowania piwa.
butelki
- opcjonalnie możemy dezynfekować również kapsle, choć jak pokazuje praktyka, o ile nie są one zakurzone i wyraźnie brudne, brak dezynfekcji nie powoduje zakażenia piwa.
Dodaj komentarz
0 komentarze