Automatyczne kociołki zacierno warzelne w ostatnich latach coraz częściej stają się podstawowym wyposażeniem domowych browarów. Wielu piwowarów kupuje je po latach warzenia w zwykłym garze emaliowanym, inni zaczynają piwowarską przygodę od automatycznego systemu. Czy jest on faktycznie tak pomocny, co możemy dzięki niemu zyskać i czy warto wydać na niego często niemałe pieniądze? Na te pytania spróbujemy odpowiedzieć w poniższym artykule.

Do uwarzenia piwa w zasadzie wystarczy nam duży gar o objętości 30-40l, kuchenka, termometr i trochę drobnego sprzętu. Oczywiście to “trochę” może się rozrosnąć do pokaźnego piwowarskiego arsenału. W końcu jakoś trzeba poradzić sobie z filtracją brzeczki po zacieraniu i chmieleniu, chłodzeniem jej po zakończeniu gotowania, pilnowaniem temperatury podczas zacierania, kontrolowaniem czasu trwania kolejnych procesów. W efekcie warząc tradycyjnie w garnku na kuchence, często jesteśmy otoczeni baterią sprzętu i różnych drobiazgów. Skutecznie zajmujemy całą kuchnię na pół dnia, nie wspominając o ilości sprzątania po zakończonym warzeniu. Działania te niekoniecznie idą w parze z radością naszych partnerek, partnerów czy innych osób, z którymi dzielimy życiową przestrzeń.

Właśnie ograniczenie niezbędnej przestrzeni, ilości akcesoriów oraz znaczące skrócenie czasu potrzebnego do uwarzenia piwa ze słodu, są chyba najistotniejszymi korzyściami płynącymi z posiadania automatycznego kociołka. Aby jednak efekt ten osiągnąć posiadany sprzęt musi zapewniać rozwiązania, które kompleksowo pozwolą zrealizować wszystkie etapy przygotowania brzeczki do samego zadania drożdży. Jak ten proces odbywa się w zautomatyzowanym browarze domowym, przedstawimy na przykładzie kociołka Grainfather G30.

Produkty Grainfather są dostępne na rynku od 2014r. Nieustannie udoskonalane przez producenta, który wsłuchuje się w opinie użytkowników i wprowadza innowacje podnoszące efektywność urządzeń oraz komfort pracy. To co wyróżnia ten sprzęt od innych dostępnych na rynku, to przede wszystkim jakość wykonania i użytych materiałów, wydajna pompa do cyrkulacji brzeczki, system chłodzenia oraz zaawansowany sterownik z możliwością połączenia z aplikacją w telefonie i internetową platformą Grainfather.

Grainfather G30 to kociołek o objętości 30l wykonany z wytrzymałej stali nierdzewnej. Wewnątrz kotła znajduje się stalowy kosz zacierny  z perforowanym dnem mieszczący do 9kg zasypu oraz niewielki filtr zatrzymujący chmiel i cząstki słodu. Kocioł zamykany jest pokrywą ze szkła hartowanego z wyciętym otworem do odprowadzania pary. U podstawy umocowana jest grzałka o mocy 2kW oraz pompa magnetyczna 6W. Pompa zapewnia sprawną cyrkulację brzeczki podczas zacierania oraz przepompowuje ją do chłodzenia. Grzałkę oraz pompę kontrolujemy sterownikiem, który możemy obsługiwać za pomocą smartfona wyposażonego w system Android lub iOS. Dołączona chłodnica przeciwbieżna - działająca jak wymiennik ciepła - pozwala na obniżenie temperatury 20l brzeczki z 95°C do 20°C w ciągu ok. 20 minut. Całość zasilana jest napięciem sieciowym 220V.


Zacieranie


Na początek podgrzewamy wodę. Na sterowniku ustawiamy ręcznie bądź za pomocą aplikacji w telefonie żądaną temperaturę i również poprzez sterownik uruchamiamy grzałkę. Czas podgrzania 15l wody z 20°C do 68°C to ok. 30min

Kiedy woda osiągnie żądaną temperaturę wsypujemy słód. Oczywiście wcześniej musimy umieścić w kotle kosz z założonym perforowanym dnem oraz stalową rurką ściągającą nadmiar brzeczki. Wstępnie zacier ręcznie mieszamy aby równomiernie rozprowadzić go w wodzie i przykrywamy perforowaną stalową pokrywą. Dzięki niej podawana brzeczka będzie równomiernie  rozchodziła się w zacierze bez jego wzburzania. Następnie uruchamiamy pompę. Zacieranie odbywa się poprzez cyrkulację płynu w zacierze. Brzeczka odbierana jest spod kosza zaciernego i podawana od góry zacieru. Dzięki temu przepływając przez słód wypłukuje z niego cukry. Wydajność takiego zacierania to około 80%. Wynik taki osiągamy przy 3 do 6kg zacieru. Przy większych ilościach słodu wydajność wynosi ok 70%. Maksymalna ilość słodu jaką pomieści kosz to 9kg.

Temperatura podczas zacierania podtrzymywana jest na zaprogramowanym poziomie. Przebieg zacierania wraz ze zmianami temperatur możemy ustalić w aplikacji lub ręcznie na sterowniku. Po zapoznaniu się z pracą kociołka, możemy spokojnie w czasie zacierania zająć się innymi czynnościami, a cały proces odbywał się będzie automatycznie.


Wysładzanie


Po zakończonym zacieraniu podnosimy kosz  i ustawiamy go na specjalnym mocowaniu u góry kotła. Dzięki temu brzeczka spływa grawitacyjnie z młóta.

Gdy zauważymy, że większość brzeczki spłynęła wlewamy podgrzaną wcześniej w osobnym garnku wodę. Dzięki perforowanej pokrywie nie wzbudzamy zacieru podczas nalewania.


Cały proces przebiega sprawnie i bezproblemowo. Rozpoczynając wysładzanie, możemy ustawić grzałkę na proces gotowania, dzięki temu kończąc wysładzanie, brzeczka jest już bliska temperatury wrzenia. Zyskujemy tym samym sporo czasu i energii.

 

 

 

Gotowanie i chmielenie.


Grzałka, w którą wyposażony jest Grainfather G30 zapewnia bardzo intensywne gotowanie brzeczki, co umożliwia efektywne pozyskiwanie goryczki i aromatu z chmielu. Musimy jednak pamiętać, aby wsypywać go ostrożnie, ponieważ może wystąpić gwałtowne kipienie. Jeżeli nie chcemy gotować bardzo burzliwie, na sterowniku ustawiamy niższą niż 100°C temperaturę. Udogodnieniem jest możliwość zaprogramowania minutnika, który sygnałem dźwiękowym będzie informował o kolejnym etapie chmielenia. Chmiel możemy gotować luzem bez stosowania siateczek do chmielenia czy koszy typu “hop spider. Takie gotowanie pozwala uzyskać najlepsze efekty aromatyczne. Niepozorny filtr umocowany przy dnie skutecznie eliminuje chmieliny. W trakcie gotowania podłączamy do pompy chłodnicę przeciwbieżną. W celu dezynfekcji należy w obiegu zamkniętym przez ok 10 minut przepuszczać przez nią gotującą się brzeczkę, która wraca z powrotem do kotła.


Filtracja i chłodzenie


Aby brzeczka po zakończonym chmieleniu była możliwie najlepiej odfiltrowana, należy przez ok 5-10 minut ponownie pompować ją w obiegu zamkniętym. Dzięki temu chmiel w brzeczce opadnie i stworzy jednocześnie naturalną warstwę filtrującą. Problemy podczas filtracji mogą pojawić się przy większych ilościach chmielu - powyżej 150g użytego granulatu. Ilość chmielu może ograniczyć przepływ przez filtr, co osłabi strumień brzeczki.

W takich sytuacjach proces filtracji i chłodzenia potrwa dłużej. Chłodzenie odbywa się przy pomocy chłodnicy przeciwbieżnej. Zasada działania polega na wymianie cieplnej wewnątrz chłodnicy. W jej wnętrzu znajduje się spirala, przez którą puszczamy zimną wodę oraz druga, przez którą płynie gorąca brzeczka.

Przepływając przez całą chłodnicę brzeczka schładza się zwykle bez większych problemów do ok. 20°C. To jak bardzo obniżymy temperaturę brzeczki, zależy od temperatury wody w kranie oraz tempa przepływu brzeczki przez chłodnicę. Dla ułatwienia podłączenia chłodnicy do kranu producent załączył zestaw przejściówek, który umożliwia jej podpięcie .

 

 


Podsumowanie


Korzystając z kociołka Grainfather G30 możemy przygotować 20-25l brzeczki o gęstości początkowej 8-14 BLG do momentu zadania drożdży średnio w 3,5 godziny. Przy odpowiedniej wprawie czas ten jeszcze może się skrócić. Przy większej wartości BLG, mamy do czynienia z większymi zasypami. W takich wypadkach czas ten nieco się wydłuża, ale o ile nie mamy ciężko filtrujących się zacierów pszenicznych czy żytnich, nie powinien przekroczyć 4 godzin. Dla zoptymalizowania czasu warzenia można zaprogramować “timer”, który rozpocznie podgrzewanie wody do określonej temperatury o ustawionej godzinie. Dzięki temu gotowa do zacierania woda może czekać na nas np. od razu, gdy przyjdziemy z pracy. Nie ma konieczności poświęcania połowy dnia na uwarzenie piwa. Bez problemu zrobimy je w krótkie popołudnie czy rano. Przestrzeń jaką potrzebujemy do warzenia ogranicza się praktycznie do 1m² - czyli tyle ile potrzebujemy, by ustawić kociołek i fermentor. Ilość dodatkowych akcesoriów możemy ograniczyć tylko do areometru i łygi do przemieszania zacieru. Znając zachowanie kociołka podczas pracy, dużą część czasu w trakcie zacierania możemy przeznaczyć na inne czynności. Niewątpliwym udogodnieniem jest aplikacja, umożliwiająca przygotowanie receptur, których schemat zacierania wysyłamy do sterownika.- wówczas temperatury i czasy trwania poszczególnych etapów ustawiają się automatycznie. Korzystając z naszego kalkulatora piwowarskiego również możesz eksportować przygotowaną przez siebie recepturę do sterownika..

Podsumowując, nie ma wątpliwości, że kociołek Grainfather przynosi nam wymierne korzyści, jeżeli chodzi o oszczędność czasu i nakładu pracy poświęconego na warzenie piwa. Oprócz tego jakość zastosowanych materiałów, staranność wykonania oraz cechujące tą markę rozwiązania jak: wydajna pompa i chłodnica przeciwbieżna, zaawansowany sterownik bluetooth, aplikacja i platforma internetowa Grainfather oraz dostęp do wszystkich części zamiennych - są niewątpliwymi atutami.

Kupując w sklepie Twój Browar, który jest oficjalnym dystrybutorem produktów Grainfather w Polsce, masz również gwarantowany serwis sprzętu oraz możliwość zamówienia dowolnych części i dodatkowych akcesoriów oferowanych przez producenta.