Uwodnienie drożdży suchych to bardzo łatwy proces. Dzięki niemu do wnętrza komórek drożdży dostanie się woda, która pozwoli im przywrócić ich właściwości metaboliczne zbliżone do tych, które miały przed poddaniem ich suszeniu. Mimo, że producenci drożdży suchych dopuszczają opcję użycia ich bezpośrednio po otworzeniu paczki (pomijając rehydratację), to zawsze warto poświęcić kilka minut, by fermentacja przebiegła sprawniej, a w efekcie piwo było smaczniejsze.
Rehydratacja drożdży suchych – jak wygląda to w praktyce?
Aby rehydratować drożdże suche będziemy potrzebować kilku elementów, które najczęściej znajdują się na wyposażeniu standardowej domowej kuchni, a na pewno piwowara domowego!
Sprzęt potrzebny do rehydratacji:
- termometr,
- szklanka,
- przykrywka na szklankę (może być talerzyk),
- łyżeczka,
- środek dezynfekujący,
Surowce potrzebne do rehydratacji:
- drożdże (suche),
- około 100ml przegotowanej wody.
Jak rehydratować drożdże suche w 5 krokach
Dodaj komentarz
0 komentarze