Zastanawiasz się nad zrobieniem piwa, ale zacieranie wydaje Ci się jeszcze być zbyt trudnym procesem? Przygotuj piwo z ekstraktów słodowych - efektem na pewno nie będziesz zawiedziony, a to duży krok ku temu, by przejść do zacierania!
Co potrzebujesz, by przygotować brzeczkę z ekstraktów słodowych?
Aby przygotować brzeczkę z ekstraktów słodowych, będziesz potrzebować kilku akcesoriów:
- gar – najlepiej, gdyby jego objętość wynosiła 10-15 litrów, ale mniejszy gar, na przykład 5-8 litrów również się nada, jednak wtedy prawdopodobnie część ekstraktu będziesz musiał zagotować w drugiej turze (bez chmielenia),
- fermentor z rurką fermentacyjną o pojemności około 30 litrów – potrzebny do przeprowadzenia fermentacji,
- łyga piwowarska – posłuży do mieszania gotujących się ekstraktów,
- termometr piwowarski,
- hop sock/ hop tube/ siateczka do gotowania chmielu – za sprawą jednego z nich unikniemy swobodnie pływających chmielin wewnątrz gara, przez co nie będziemy zmuszeni do późniejszej filtracji brzeczki po gotowaniu chmielu (która jest bardziej czasochłonna). Zbyt duża ilość chmielin w wiadrze fermentacyjnym może niekorzystnie wpłynąć na smak piwa, a w najgorszym przypadku prowadzić nawet do skażenia trunku,
- środek do dezynfekcji – jednym z najpopularniejszych środków w przystępnej cenie jest OXI.
Nie obejdzie się również bez surowców. Tutaj konieczne będą:
- ekstrakty słodowe – dla przygotowywaniu warki o objętości 23 litrów użyjesz mniej więcej 3-5 kilogramów ekstraktu, przy czym 1 kilogram ekstraktu daje nam BLG na poziomie 8° na 10 litrów brzeczki. 3 kilogramy ekstraktu słodowego użytego dla 23 litrowej warki dadzą nam BLG na poziomie 10°, z kolei 5 kg ekstraktu da nam nieco ponad 16° BLG,
- chmiel – aby obliczyć jego ilość możesz skorzystać z naszego kalkulatora. Możesz również zakupić gotowy zestaw z ekstraktów słodowych w naszym sklepie, gdzie dokładnie wyliczyliśmy zawartość chmielu dla uzyskania wskazanej dla danego stylu goryczki, oraz przygotowaliśmy dokładną recepturę,
- dodatki (opcjonalnie) – tutaj możliwości są spore, bowiem możesz użyć ich podczas zacierania (na przykład różne kwiaty, rośliny, laktoza, pędy itp.) – wpłyną na smak i aromat piwa. Możesz także pomyśleć też o dodatkach, które użyjesz dopiero podczas fermentacji cichej (np. pulpy owocowe, chmiele aromatyczne),
- woda – tutaj możesz użyć wody z kranu, lub najtańszej wody z marketu w 5 litrowych baniakach. Jeśli chodzi o wodę z kranu – w niektórych przypadkach można użyć „surowej” wody, jednak wskazane jest wcześniejsze przegotowanie takiej wody,
- drożdże – te musisz dobrać sam. Szczepy dla konkretnych stylów z naszych zestawów podpowiadamy na stronie pod wybranym zestawem.
Jak przygotować piwo z ekstraktów słodowych?
Dodaj komentarz
0 komentarze