Kategorie bloga

Chcesz zacząć warzyć piwo w domu, ale nic o tym nie wiesz? Zajrzyj na naszego bloga. Dzielimy się swoją wiedzą z tymi co stawiają pierwsze piwowarskie kroki, jak i z tymi co już warzą. Piwowarstwo domowe nie jest trudne!

Najczęściej kupowane

Surowce piwowarskie

Chmiele nowozelandzkie - chmiele "nowego świata"
0 461

Chmiele nowozelandzkie - chmiele "nowego świata"

Nowa Zelandia, mimo że w produkcji chmieli zajmuje dalekie miejsce poza podium, słynie między innymi właśnie z chmieli. Często spotykane są głosy, że żaden chmiel nie pachnie tak, jak te pochodzące z malowniczych wysp nowozelandzkich. Co wpływa na ich ogromny sukces i uznanie zarówno wśród piwowarów, jak...
Data publikacji:
17
Maj
2021
Zobacz więcej
Skąd ta gorycz? Rola alfa-kwasów i beta-kwasów zawartych w chmielu
0 1950

Skąd ta gorycz? Rola alfa-kwasów i beta-kwasów zawartych w chmielu

Browarnicy na całym świecie od setek lat używają chmielu do produkcji piwa, ponieważ znane i cenione były jego właściwości bakteriobójcze, pozwalające chronić gotowe piwo przed infekcjami. Mniej więcej na początku XX wieku zaczęto doceniać jego inne właściwości, co mocno wpłynęło na ilość odmian chmielu dostępnego na...
Data publikacji:
16
Luty
2021
Zobacz więcej
 Słodowanie – na czym polega i dlaczego jest konieczne
0 1365

Słodowanie – na czym polega i dlaczego jest konieczne

Pewnie każdy z was słyszał, że gotowe piwo to (najczęściej) efekt połączenia trzech składników – wody, chmielu i słodu. Dwa pierwsze występują w środowisku naturalnym i można użyć ich w formie niezmienionej (chociaż istnieją procesy, które sprawiają, że są one bardziej wydajne). Słód z kolei, to...
Data publikacji:
19
Styczeń
2021
Zobacz więcej
Yellow Drop icon Go top