Kategorie bloga

Chcesz zacząć warzyć piwo w domu, ale nic o tym nie wiesz? Zajrzyj na naszego bloga. Dzielimy się swoją wiedzą z tymi co stawiają pierwsze piwowarskie kroki, jak i z tymi co już warzą. Piwowarstwo domowe nie jest trudne!

Najczęściej kupowane

Warzenie krok dalej

Warzenie krok dalej

Zacząłeś już warzyć piwo w domu i chcesz by twoje piwo domowe było jeszcze lepsze? A może pojawiają się pierwsze problemy z domowym warzeniem piwa? Postaramy się pomóc aby twój browar domowy rozwijał się, a warsztat piwowara osiągał coraz wyższy poziom. 

Fermentacja ciśnieniowa - jak zacząć?
1 6184

Fermentacja ciśnieniowa - jak zacząć?

Fermentacja ciśnieniowa piwa od kilku lat jest zagadnieniem coraz bardziej interesującym piwowarów domowych. Z roku na rok rośnie liczba użytkowników fermentorów ciśnieniowych i wiele wskazuje na to, że w najbliższym czasie metoda ta zrewolucjonizuje domowe piwowarstwo. Co takiego się w tym kryje, że...
Data publikacji:
10
Marzec
2023
Zobacz więcej
Jak kegować domowe piwo?
4 6645

Jak kegować domowe piwo?

Rozlew gotowego piwa po fermentacji jest czynnością, która z jednej strony jest ekscytująca, a z drugiej dla wielu piwowarów domowych należy do bardziej nużących. Ekscytacja, wiadomo, wiąże się z możliwością spróbowania młodego piwa i oceny pierwszych efektów warzenia, natomiast perspektywa mycia...
Data publikacji:
02
Luty
2023
Zobacz więcej
Infekcja w piwie. Jak rozpoznać i zapobiegać?
2 5963

Infekcja w piwie. Jak rozpoznać i zapobiegać?

Zakażone, zepsute, skwaśniałe piwo to koszmar każdego piwowara. Wylewanie zepsutego piwa to jedno z bardziej przykrych doświadczeń w piwowarskim hobby. Na szczęście przy zachowaniu zasad czystości i dezynfekcji w domowym browarze, infekcja piwa nie zdarza się często. Aby ustrzec się przed wrogiem, należy go poznać. Właściwa...
Data publikacji:
06
Październik
2022
Zobacz więcej
Piwo bezalkoholowe w domowym browarze. Czy to możliwe?
0 6750

Piwo bezalkoholowe w domowym browarze. Czy to możliwe?

Mimo lekkiej pogardy ze strony części społeczności piwowarskiej, piwa niskoalkoholowe (LAB – low alcoholic beer) czy bezalkoholowe (NAB – non alcoholic beerr ) są świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zredukować ilość przyjmowanego alkoholu, czy to z powodów zdrowotnych czy wynikających z...
Data publikacji:
06
Lipiec
2022
Zobacz więcej
Kalkulator piwowarski - czyli jak tworzyć własne receptury
0 6586

Kalkulator piwowarski - czyli jak tworzyć własne receptury

Pewnie już nie raz zastanawiałeś się, czy tworzenie własnych receptur na piwo jest trudne? A może żyjesz w przekonaniu, że przygotowany przez Ciebie przepis nie będzie udany i zmarnujesz tylko czas na jego warzenie. Nic bardziej mylnego, w tym artykule dowiesz się jak proste i przyjemne może być tworzenie własnych piw, ale...
Data publikacji:
05
Kwiecień
2022
Zobacz więcej
„Granaty”, czyli jak zminimalizować ryzyko wybuchu butelki
0 10048

„Granaty”, czyli jak zminimalizować ryzyko wybuchu butelki

Robienie piwa w domu z roku na rok staje się popularniejsze. Coraz więcej osób może dumnie nazywać się piwowarem domowym, i wybiera one nieco trudniejszą, ale bardziej satysfakcjonującą drogę, niż kupno piwa w sklepie. Są jednak pewne aspekty piwowarstwa, które mogą zniechęcić do uwarzenia pierwszej warki....
Data publikacji:
28
Lipiec
2021
Zobacz więcej
Go top