Kategorie bloga

Chcesz zacząć warzyć piwo w domu, ale nic o tym nie wiesz? Zajrzyj na naszego bloga. Dzielimy się swoją wiedzą z tymi co stawiają pierwsze piwowarskie kroki, jak i z tymi co już warzą. Piwowarstwo domowe nie jest trudne!

Najczęściej kupowane

Warzenie krok dalej

„Granaty”, czyli jak zminimalizować ryzyko wybuchu butelki
0 3323

„Granaty”, czyli jak zminimalizować ryzyko wybuchu butelki

Robienie piwa w domu z roku na rok staje się popularniejsze. Coraz więcej osób może dumnie nazywać się piwowarem domowym, i wybiera one nieco trudniejszą, ale bardziej satysfakcjonującą drogę, niż kupno piwa w sklepie. Są jednak pewne aspekty piwowarstwa, które mogą zniechęcić do uwarzenia pierwszej warki....
Data publikacji:
28
Lipiec
2021
Zobacz więcej
Jak uwodnić drożdże suche, czyli o rehydratacji – WIDEO BLOG
0 1915

Jak uwodnić drożdże suche, czyli o rehydratacji – WIDEO BLOG

Uwodnienie drożdży suchych to bardzo łatwy proces. Dzięki niemu do wnętrza komórek drożdży dostanie się woda, która pozwoli im przywrócić ich właściwości metaboliczne zbliżone do tych, które miały przed poddaniem ich suszeniu. Mimo, że producenci drożdży suchych dopuszczają opcję użycia ich...
Data publikacji:
29
Kwiecień
2021
Zobacz więcej
Zacieranie – co się dzieje w trakcie przerwy scukrzającej
0 1765

Zacieranie – co się dzieje w trakcie przerwy scukrzającej

Photo by M. B from FreeImages Przerwa scukrzająca, to jeden z najważniejszych etapów podczas zacierania słodów. W trakcie jej trwania niefermentowalna skrobia zawarta w słodach zamienia się w cukry, które drożdże będą mogły fermentować. Jednak opis ten jest bardzo powierzchowny, bo za tym procesem,...
Data publikacji:
26
Marzec
2021
Zobacz więcej
Skąd ta gorycz? Rola alfa-kwasów i beta-kwasów zawartych w chmielu
0 3433

Skąd ta gorycz? Rola alfa-kwasów i beta-kwasów zawartych w chmielu

Browarnicy na całym świecie od setek lat używają chmielu do produkcji piwa, ponieważ znane i cenione były jego właściwości bakteriobójcze, pozwalające chronić gotowe piwo przed infekcjami. Mniej więcej na początku XX wieku zaczęto doceniać jego inne właściwości, co mocno wpłynęło na ilość odmian chmielu dostępnego na...
Data publikacji:
16
Luty
2021
Zobacz więcej
Warzenie z zacieraniem, czyli prawdziwy browar w domu!
2 4319

Warzenie z zacieraniem, czyli prawdziwy browar w domu!

Każdy widział chyba telewizyjne reklamy piwa, gdzie po horyzont falują łany zboża.Do tego kojący głos lektora informujący nas o prawdziwym naturalnym piwie, które powstało z jęczmienia i źródlanej wody. Zazwyczaj jednak na tym kończy się telewizyjne wprowadzenie do piwowarstwa, nie wyjaśniając w jaki...
Data publikacji:
04
Sierpień
2020
Zobacz więcej
Yellow Drop icon Go top