Podpuszczka mikrobiologiczna VEGE 50ml

Podpuszczka mikrobiologiczna VEGE 50ml

Podpuszczka do produkcji serów. Podpuszczka mikrobiologiczna to preparat enzymatyczny uzyskany w wyniku kontrolowanej fermentacji specyficznych szczepów Rhizomucor miehei . Więcej szczegółów

Ten produkt nie występuje już w magazynie

Cena:16,00 zł

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 punkt lojalnościowy które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zł.


Podpuszczka do produkcji serów.
Podpuszczka mikrobiologiczna to preparat enzymatyczny uzyskany w wyniku kontrolowanej fermentacji specyficznych szczepów Rhizomucor miehei .
11 kropli podpuszczki wystarcza na 10 litrów mleka.

Sposób użycia:

1. Oblicz i odmierz dawkę podpuszczki proporcjonalną do użytej przez Ciebie ilości mleka.
2. W odpowiednim momencie produkcji sera, w zależności od jego rodzaju, dodaj podpuszczkę do podgrzanego do temperatury 33 °C mleka (szczegółowe informacje podane są w przepisach na sery).
3. Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do utworzenia skrzepu na około 40-60min.


Uwagi dodatkowe:

1.Użycie podpuszczki wymaga dodatku chlorku wapnia (CaCl2) w ilościach od 10 - 100 g/100 l mleka, w zależności od rodzaju sera.
2.Optymalne pH mleka dla prawidłowego działania podpuszczki mieści się w zakresie 6 - 7.
Podpuszczka mikrobiologiczna może być stosowana w diecie wegańskiej.
Aby podpuszczka zachowała swoje enzymatyczne właściwości, musi być przechowywana w temperaturze 4-6°C.

Produkt wegetariański


Zawartość netto:

50ml