Kultury bakteryjne do sera Stracchino

Kultury bakteryjne do sera Stracchino

Kultury bakterii do Stracchino, włoskiego sera typu Gorgonzola. Więcej szczegółów

Produkt na magazynie

Cena:19,90 zł

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 punkt lojalnościowy które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zł.

Kultury bakterii do Stracchino, włoskiego sera typu Gorgonzola.

Zawartość netto: 10g

Dozowanie: 20L

Skład: Liofilizowane kultury mlekowe

Sposób przygotowania:


Podgrzej mleko do 38°C i dodaj chlorek wapnia. Można na tym etapie dodać sól niejodowaną ok. 5g/l, lub później wykonać kąpiel solankową. Dodaj kultury bakterii, odstaw na 5 minut. Następnie wymieszaj i gdy mleko osiągnie temperaturę 34°C dodaj podpuszczkę. Odstawiamy mleko w temperaturze ok 20°C. Po ok. 20min powinien powstać skrzep. Pokrój go w kostkę 5-6cm, odczekaj 10-15 min i pokrój w drobniejszą kostkę 2-3cm. Odczekaj 10-15min. Po tym czasie podnieś temp. do ok 35°C delikatnie mieszając. Gdy ziarno opadnie odlej serwatkę i ułóż skrzep w formie. Po 20 min obróć ser i powtórz to znowu po godzinie, następny obrót po ok. 2 godz. Gdy ser stężeje wykonaj kąpiel w 18% solance, jeśli mleko nie było wcześniej solone. Przełóż ser do lodówki. Ser dojrzewa w lodówce przez co najmniej 10 dni.