Lipaza jagnięca 10g

Lipaza jagnięca 10g

Lipaza to naturalny ekstrakt (pozyskiwany z gruczołów u podstaw języka cieląt) rozkładający głównie kwasy tłuszczowe, które są odpowiedzialne za charakterystyczny smak niektórych serów. Lipaza w proszku jest produktem naturalnym, wolnym od wybielania, barwników, konserwantów. Więcej szczegółów

Produkt na magazynie

Cena:4,00 zł

Nie ma punktów za ten produkt.

Lipaza to naturalny ekstrakt (pozyskiwany z gruczołów u podstaw języka jagniąt) rozkładający głównie kwasy tłuszczowe, które są odpowiedzialne za charakterystyczny smak niektórych serów. Lipaza w proszku jest produktem naturalnym, wolnym od wybielania, barwników, konserwantów.

Lipaza jagnięca tworzy  dobrze wyczuwalny, lekko pikantny smak i przyjemny zapach.

Lipaza w proszku  stosowana jest w przemyśle mleczarskim do produkcji serów średnio i długo dojrzewających w celu przyspieszania ich dojrzewania i poprawiania aromatu serów.

Dozowanie:  3 - 15 g na 100 litrów mleka (ilość użytej lipazy uzależniona jest od rezultatu, który chcemy osiągnąć - smak słodki, średni lub wyrazisty)

  • sery średnio i długo dojrzewające - 5-8 g ma 100 litrów mleka
  • ser feta - 2 g na 100 litrów mleka
  • śmietana - 1-2,5 g na 100 litrów mleka

 

Lipazę dodaje się po dodaniu wszystkich dodatków (szczególnie barwnika), ale przed podpuszczką


Zawartość netto:

10 g