Opinie i oceny klientów

Opinie i oceny klientów

Jeszcze nikt nie zamieścił opinii
Bestseller
Fermentis SafBrew™ BR-8 Zobacz większe
Fermentis SafBrew™ BR-8
Fermentis SafBrew™ BR-8 Fermentis SafBrew™ BR-8

Fermentis SafBrew™ BR-8

  • Data ważności: 2024-08-31

Nowy produkt

SafBrew™ BR-8 to pierwsze drożdże Brettanomyces bruxellensis dostępne dla piwowarów domowych w postaci suszonych mikrogranulek. Szczep oferuje wszystkie zalety smakowe „dzikich” drożdży Brett z większą kontrolą i niezawodnością, eliminując ryzyko przegazowania piwa po butelkowaniu.

Więcej szczegółów

Duża dostępność

14 Przedmioty

Szukasz zamiennika tego produktu?

Najniższa cena produktu z dnia

Obecna cena jest najniższa w ciągu ostatnich 30 dni

39,90 zł brutto

brutto

Bezpieczne płatności dzięki ochronie SSL

Cechy produktu

Do piwFarmhouse
Do piwWild Ale
Do piwFlanders
Do piwPiwa kwaśne
RodzajBakterie
ProducentFermentis
Tolerancja na alkohol8,5%
Rodzaj SzczepuBrettanomyces
TypSuche

SafBrew™ BR-8 to pierwsze drożdże Brettanomyces bruxellensis dostępne dla piwowarów domowych w postaci suszonych mikrogranulek w 5g saszetkach. Szczep oferuje wszystkie zalety smakowe „dzikich” drożdży Brett z większą kontrolą i niezawodnością, eliminując ryzyko przegazowania piwa po butelkowaniu.

SafBrew™ BR-8 wyselekcjonowany specjalnie do wtórnej fermentacji w butelkach lub beczkach, wytwarza związki fenolowe, tworzące charakterystyczny finisz, który ewoluuje w miarę starzenia się piwa, z nutami funky (gumno, końska derka, skórzany pasek…) ładnie zrównoważone poprzez orzeźwiające nuty owocowe.

Podczas wtórnej fermentacji, SafBrew™ BR-8 asymiluje mono-, di- i tri-sacharydy (glukozę, maltozę i maltotriozę), ale nie wszystkie pozostałe cukry, w przeciwieństwie do innych drożdży Brettanomyces.

CECHY PRODUKTU:

Zastosowanie surowca: Piwa dzikie, Flanders, Farmhouse

Temperatura fermentacji: 15-25°C

Flokulacja: bd

Odfermentowanie: bd%

Tolerancja na alkohol: 8,5%


Dozowanie:
- refermentacja (dojrzewanie w butelkach) 0,5 - 1g/10L
- w przypadku dodawania podczas fermentacji burzliwej dawka 5g/10L z koinokulacją przy użyciu drożdży maltotriozo-dodatnich.

SKŁADNIKI:

Drożdże (Brettanomyces bruxellensis),
emulgator: monostearynian sorbitanu (E491)

PRODUCENT:

Fermentis Division of S.I.Lesaffre

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA I WARUNKI PRZECHOWYWANIA:

Produkt należy przechowywać/transportować w suchych warunkach i chronić przed bezpośrednimi źródłami ciepła (np. światłem słonecznym itp.). Przez okres do 6 miesięcy produkt można przechowywać/transportować w temperaturze otoczenia poniżej 25°C bez wpływu na jego działanie.

W przypadku dłuższych okresów przechowywania (ponad 6 miesięcy) po dotarciu produktu do miejsca docelowego, Fermentis zaleca przechowywanie w kontrolowanej temperaturze poniżej 15°C.

Fermentacja:

Fermentacja burzliwa jest bardzo ważna, aby umożliwić prawidłowy rozwój typowych ostrych smaków dla SafBrew™ BR-8. Zalecamy stosowanie drożdży maltotriozo-dodatnich (szczep drożdży zdolny do asymilacji maltotriozy z dużym odfermentowaniem np. M41), w przeciwnym razie stężenie cukrów resztkowych może być zbyt wysokie.

SafBrew™ BR-8 jest używany w fermentacji wtórnej, stężenie alkoholu w brzeczce jest wtedy już zbyt wysokie, aby można było je dodawać bezpośrednio. Bezpośrednie zaszczepianie może wpływać na wydajność drożdży, dlatego zalecamy uwodnienie SafBrew™ BR-8 przed użyciem.

Uwodnienie:

1. Wsyp drożdże do co najmniej 10-krotności ich wagi sterylnej wody (5g do co namniej 50ml) o temperaturze od 25°C do 29°C.
2. Pozostaw na 15 do 30 minut do namoknięcia.
3. Delikatnie mieszaj do uzyskania kremu drożdżowego przed wlaniem go do piwa.

Dojrzewanie:

1. Dodaj 5 do 10 gramów cukru na litr piwa, aby uzyskać dodatkowe nasycenie od 2,5 do 5,0 g/l CO2.
2. Piwo z dodanym cukrem, w temperaturze fermentacji, zalej uwodnionymi drożdżami.
3. Nasycenie zostanie osiągnięte w ciągu 1 do 3 miesięcy dojrzewania.

Pod koniec refermentacji piwo można schłodzić, schłodzone piwo nabierze krągłości po 2-3 tygodniach.

Dojrzewanie jest bardzo ważne i zaleca się odczekać co najmniej jeden miesiąc, aby SafBrew™ BR-8 zaczął ujawniać swoje funkowe nuty. Nie ma optymalnego czasu dojrzewania, wszystko zależy od tego, jakie piwo chcesz uwarzyć.

ZAWARTOĆ NETTO:

5g

Polecane

Odpowiedniki produktu

  • 21,50 zł
    Do piw - Saison
    Do piw - Farmhouse
    Rodzaj - Ale
    Rodzaj - Belgijskie Ale
    Producent - Mangrove Jack's
    Odfermentowanie - Wysokie
    Tolerancja na alkohol - 14%
    Rodzaj Szczepu - Saccharomyces cerevisiae
    Typ - Suche
    21,50 zł
    Więcej
  • 59,90 zł
    Do piw - Dubbel
    Do piw - Saison
    Do piw - Belgian Pale Ale
    Do piw - Tripel
    Do piw - Witbier
    Rodzaj - Belgijskie Ale
    Producent - White Labs
    Odfermentowanie - Średnie
    Tolerancja na alkohol - 10%
    Rodzaj Szczepu - Saccharomyces cerevisiae
    Typ - Płynne
    59,90 zł
    Więcej
Go top