Opinie i oceny klientów
Opinie i oceny klientów
Nowy produkt
Unikalny i wyjątkowy norweski „kveik”, Hornindal, wytwarza tropikalny smak i złożony aromat, który może ujawniać się jako owoc pestkowy, ananas i suszona skórka owocowa, idealnie uzupełnia owocowe aromaty chmielu. Dodaj jeszcze więcej wymiaru chmielowi i zwiększ intensywność estrów dzięki wysokiej temperaturze fermentacji.
Chwilowy brak towaru Data dostępności:
0 Przedmiot Przedmioty
Ostatnie egzemplarze!
Szukasz zamiennika tego produktu?
Do piw | APA | |
Do piw | IPA | |
Do piw | Pale Ale | |
Do piw | American Ale | |
Rodzaj | Ale | |
Producent | Omega Yeast | |
Odfermentowanie | Wysokie | |
Tolerancja na alkohol | 16% | |
Rodzaj Szczepu | Saccharomyces cerevisiae | |
Typ | Płynne |
Unikalny i wyjątkowy norweski „kveik”, Hornindal, wytwarza tropikalny smak i złożony aromat, który może ujawniać się jako owoc pestkowy, ananas i suszona skórka owocowa, idealnie uzupełnia owocowe aromaty chmielu. Dodaj jeszcze więcej wymiaru chmielowi i zwiększ intensywność estrów dzięki wysokiej temperaturze fermentacji. Dobrze fermentuje w temperaturze 32°C lub wyższej. Niefenolowy nawet w wyższych temperaturach.
CECHY PRODUKTU:
Zastosowanie surowca: American Ale, English Ale, AIPA, APA
Temperatura fermentacji: 22-37°C
Flokulacja: wysoka
Odfermentowanie: 75-82%
Tolerancja na alkohol: 12-16%
Dozowanie: 1 saszetka na 19L brzeczki o gęstości 14,7°BLG (OG=1.060)
SKŁADNIKI:
Woda, drożdże, ekstrakt słodowy jęczmienny, chmiel
Informacja o alergenach:
Ekstrakt słodowy zawiera gluten
PRODUCENT:
Omega Yeast Labs, LLC
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA I WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
Drożdże należy przechowywać w lodówce (w zakresie temp. 2-3°C).
1.Wyjąć z lodówki 3h przed zadaniem i pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej.
2.Wymieszaj potrząsając przez 30s
3.Zdezynfekuj opakowanie przed otwarciem
4.Oderwij górną część w wyznaczonym miejscu i dodaj do dobrze napowietrzonej brzeczki.
ZAWARTOĆ NETTO:
100ml
Tradycyjny norweski szczep pochodzący z miejscowości Voss. Pozyskany dzięki uprzejmości Sigmunda Gjernesa. Daje piwa bogate w aromaty owocowe.
Pojedynczy szczep Saccharomyces cerevisiae, został wyizolowany z materiału zebranego od Pettera Ovrebust. Wykazuje bukiet estrów melonowych i kantalupowych w szerokim zakresie temperatur. Ta odmiana doskonale nadaje się do każdego piwa z chmielem lub piwa w stylu farmhouse.
Wyjątkowy szczep Saccharomyces cerevisiae wyizolowany z materiału źródłowego zebranego na terenie gospodarstwa Terje Raftevold. Wykazuje piękny bukiet owoców pestkowych i estrów tropikalnych w szerokim zakresie temperatur. Może być stosowany do wielu stylów, dobrze pasuje do każdego piwa chmielowego.
Szczep kveik został wyizolowany z kultury, która należała do Haralda Opshauga, piwowara wiejskiego w Stranda w Norwegii. Szczep ten został pierwotnie użyty w latach 90. do produkcji kilku piw typu kornol. Posiada czysty profil smakowy i toleruje temperatury do 35°C, kończąc fermentację w ciągu trzech do czterech dni.
Kultura ta jest pojedynczym szczepem Saccharomyces cerevisiae wyizolowanym z kultury domowej Samuela Liena, którą otrzymał od Hansa Oena około 1980 roku. Charakteryzuje się profilem fermentacji estrów moreli, pestek i białych winogron, o zrównoważonym słodowym charakterze.
Skorzystaj z naszego innowacyjnego kalkulatora!