Surowce piwowarskie

Słód, chmiel, drożdże to najważniejsze surowce, oprócz wody, niezbędne do uwarzenia piwa. Z tych samych składników prawdziwe piwo powstaje w domowym browarze, jak i w tym profesjonalnym. Odpowiedni ich dobór to połowa sukcesu, o reszcie decyduje piwowar.

czytaj więcej
  • Ekstrakty

    Wyprodukowane z jęczmienia browarnego, pszenicy lub żyta ekstrakty słodowe pozwalają szybko przygotować piwną brzeczkę. W formie gęstego syropu lub suche, wystarczy rozcieńczyć wodą by uzyskać brzeczkę do warzenia piwa z dodatkiem chmielu.

  • Słody

    Słód jest podstawowym składnikiem potrzebnym do uwarzenia piwa. Jest to ziarno poddane kiełkowaniu, a następnie wysuszone. Dzięki temu powstają w ziarnie enzymy rozkładające skrobię do cukrów podczas procesu zacierania. Piwowarstwo domowe na małą skalę przenosi procesy, które w browarze nadzoruje piwowar. Dzięki temu piwo domowe może dorównać najlepszym piwom rzemieślniczym.

  • Zestawy surowców

    Gotowe mieszanki surowców wraz z recepturą do uwarzenia w domu własnego piwa. Wybierz rodzaj piwa, który najbardziej Ci odpowiada: delikatne, aromatyczne lub zdecydowanie chmielowe, a może ciemne lub mocne klasztorne. Każde z nich bez problemu uwarzysz w domowym browarze.

  • Dodatki

    Piwowarskie dodatki pozwalają uzyskać niepowtarzalny smak i wygląd domowego piwa. Pomocne w modyfikacji wody potrzebnej do wybranego stylu piwa, ułatwiające jego klarowanie, wspomagające trwałość piany. Niepowtarzalny smak zapewnią aromatyczne przyprawy dodawane do warzenia oraz leżakowania.

  • Drożdże

    Specjalistyczne drożdże piwowarskie decydują w dużej mierze o tym jaki smak będzie miało piwo. Każdy styl piwa wymaga dobrania odpowiedniego szczepu aby uzyskać właściwy efekt. Drożdże do piw typu lager, IPA, weizen, piw belgijskich nadają indywidualny, niepowtarzalny smak. Szeroka gama drożdży suchych oraz płynnych pomaga zrealizować najbardziej wyszukane plany domowego piwowara.

  • Brewkity

    Brewkit czyli nachmielony ekstrakt słodowy to najprostszy sposób by zrobić domowe piwo! Ekstrakt słodowy jest naturalnym produktem o konsystencji gęstego syropu, pozyskanym z ziarna jęczmienia browarnego. Wystarczy rozcieńczyć wodą poddać fermentacji, następnie butelkować i cieszyć się domowym piwem. W ofercie sklepu dostępne są brewkity najpopularniejszych marek jak Brewferm, Mangrove Jack's czy Muntons.

  • Chmiele

    Chmiel zwyczajny (Humulus Lupulus) jest najpopularniejszym dodatkiem stosowanym do warzenia piwa. Odpowiada za charakterystyczną goryczkę oraz szeroki bukiet aromatów i smaków. Domowe warzenie piwa pozwala uzyskać takie piwo, jakie lubimy. Mocno chmielone, wyraźnie goryczkowe lub łagodne. Piwowar w domu sam decyduje, jak wyrazisty smak piwa chce uzyskać.

Na naszym blogu

Chcesz zacząć warzyć piwo w domu, ale nic o tym nie wiesz? Zajrzyj na naszego bloga. Dzielimy się swoją wiedzą z tymi co stawiają pierwsze piwowarskie kroki, jak i z tymi co już warzą. Piwowarstwo domowe nie jest trudne!

Czy piwo może być zdrowe? Właściwości piwa - prawdy i mity

Czy piwo może być zdrowe? Właściwości piwa - prawdy i mity

Zapewne każdy z nas spotkał się z twierdzeniem szwajcarskiego lekarza, nazywanego ojcem współczesnej medycyny, Paracelsusa „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną”. Ciężko nie zgodzić się z tym twierdzeniem,...
Data publikacji:
13
Sierpień
2021
Zobacz więcej
„Granaty”, czyli jak zminimalizować ryzyko wybuchu butelki

„Granaty”, czyli jak zminimalizować ryzyko wybuchu butelki

Robienie piwa w domu z roku na rok staje się popularniejsze. Coraz więcej osób może dumnie nazywać się piwowarem domowym, i wybiera one nieco trudniejszą, ale bardziej satysfakcjonującą drogę, niż kupno piwa w sklepie. Są jednak pewne aspekty piwowarstwa, które mogą zniechęcić do...
Data publikacji:
28
Lipiec
2021
Zobacz więcej
Ekstrakty

Wyprodukowane z jęczmienia browarnego, pszenicy lub żyta ekstrakty słodowe pozwalają szybko przygotować piwną brzeczkę. W formie gęstego syropu lub suche, wystarczy rozcieńczyć wodą by uzyskać brzeczkę do warzenia piwa z dodatkiem chmielu.

Słody

Słód jest podstawowym składnikiem potrzebnym do uwarzenia piwa. Jest to ziarno poddane kiełkowaniu, a następnie wysuszone. Dzięki temu powstają w ziarnie enzymy rozkładające skrobię do cukrów podczas procesu zacierania. Piwowarstwo domowe na małą skalę przenosi procesy, które w browarze nadzoruje piwowar. Dzięki temu piwo domowe może dorównać najlepszym piwom rzemieślniczym.

Zestawy surowców

Gotowe mieszanki surowców wraz z recepturą do uwarzenia w domu własnego piwa. Wybierz rodzaj piwa, który najbardziej Ci odpowiada: delikatne, aromatyczne lub zdecydowanie chmielowe, a może ciemne lub mocne klasztorne. Każde z nich bez problemu uwarzysz w domowym browarze.

Dodatki

Piwowarskie dodatki pozwalają uzyskać niepowtarzalny smak i wygląd domowego piwa. Pomocne w modyfikacji wody potrzebnej do wybranego stylu piwa, ułatwiające jego klarowanie, wspomagające trwałość piany. Niepowtarzalny smak zapewnią aromatyczne przyprawy dodawane do warzenia oraz leżakowania.

Drożdże

Specjalistyczne drożdże piwowarskie decydują w dużej mierze o tym jaki smak będzie miało piwo. Każdy styl piwa wymaga dobrania odpowiedniego szczepu aby uzyskać właściwy efekt. Drożdże do piw typu lager, IPA, weizen, piw belgijskich nadają indywidualny, niepowtarzalny smak. Szeroka gama drożdży suchych oraz płynnych pomaga zrealizować najbardziej wyszukane plany domowego piwowara.

Brewkity

Brewkit czyli nachmielony ekstrakt słodowy to najprostszy sposób by zrobić domowe piwo! Ekstrakt słodowy jest naturalnym produktem o konsystencji gęstego syropu, pozyskanym z ziarna jęczmienia browarnego. Wystarczy rozcieńczyć wodą poddać fermentacji, następnie butelkować i cieszyć się domowym piwem. W ofercie sklepu dostępne są brewkity najpopularniejszych marek jak Brewferm, Mangrove Jack's czy Muntons.

Chmiele

Chmiel zwyczajny (Humulus Lupulus) jest najpopularniejszym dodatkiem stosowanym do warzenia piwa. Odpowiada za charakterystyczną goryczkę oraz szeroki bukiet aromatów i smaków. Domowe warzenie piwa pozwala uzyskać takie piwo, jakie lubimy. Mocno chmielone, wyraźnie goryczkowe lub łagodne. Piwowar w domu sam decyduje, jak wyrazisty smak piwa chce uzyskać.

Yellow Drop icon Go top