Słód, chmiel, drożdże to najważniejsze surowce, oprócz wody, niezbędne do uwarzenia piwa. Z tych samych składników prawdziwe piwo powstaje w domowym browarze, jak i w tym profesjonalnym. Odpowiedni ich dobór to połowa sukcesu, o reszcie decyduje piwowar.
Wyprodukowane z jęczmienia browarnego, pszenicy lub żyta ekstrakty słodowe pozwalają szybko przygotować piwną brzeczkę. W formie gęstego syropu lub suche, wystarczy rozcieńczyć wodą by uzyskać brzeczkę do warzenia piwa z dodatkiem chmielu.
Słód jest podstawowym składnikiem potrzebnym do uwarzenia piwa. Jest to ziarno poddane kiełkowaniu, a następnie wysuszone. Dzięki temu powstają w ziarnie enzymy rozkładające skrobię do cukrów podczas procesu zacierania. Piwowarstwo domowe na małą skalę przenosi procesy, które w browarze nadzoruje piwowar. Dzięki temu piwo domowe może dorównać najlepszym piwom rzemieślniczym.
Gotowe mieszanki surowców wraz z recepturą do uwarzenia w domu własnego piwa. Wybierz rodzaj piwa, który najbardziej Ci odpowiada: delikatne, aromatyczne lub zdecydowanie chmielowe, a może ciemne lub mocne klasztorne. Każde z nich bez problemu uwarzysz w domowym browarze.
Piwowarskie dodatki pozwalają uzyskać niepowtarzalny smak i wygląd domowego piwa. Pomocne w modyfikacji wody potrzebnej do wybranego stylu piwa, ułatwiające jego klarowanie, wspomagające trwałość piany. Niepowtarzalny smak zapewnią aromatyczne przyprawy dodawane do warzenia oraz leżakowania.
Specjalistyczne drożdże piwowarskie decydują w dużej mierze o tym jaki smak będzie miało piwo. Każdy styl piwa wymaga dobrania odpowiedniego szczepu aby uzyskać właściwy efekt. Drożdże do piw typu lager, IPA, weizen, piw belgijskich nadają indywidualny, niepowtarzalny smak. Szeroka gama drożdży suchych oraz płynnych pomaga zrealizować najbardziej wyszukane plany domowego piwowara.
Brewkit czyli nachmielony ekstrakt słodowy to najprostszy sposób by zrobić domowe piwo! Ekstrakt słodowy jest naturalnym produktem o konsystencji gęstego syropu, pozyskanym z ziarna jęczmienia browarnego. Wystarczy rozcieńczyć wodą poddać fermentacji, następnie butelkować i cieszyć się domowym piwem. W ofercie sklepu dostępne są brewkity najpopularniejszych marek jak Brewferm, Mangrove Jack's czy Muntons.
Chmiel zwyczajny (Humulus Lupulus) jest najpopularniejszym dodatkiem stosowanym do warzenia piwa. Odpowiada za charakterystyczną goryczkę oraz szeroki bukiet aromatów i smaków. Domowe warzenie piwa pozwala uzyskać takie piwo, jakie lubimy. Mocno chmielone, wyraźnie goryczkowe lub łagodne. Piwowar w domu sam decyduje, jak wyrazisty smak piwa chce uzyskać.
Niezwykła kombinacja smaków czekolady, orzechów i brązowego cukru wraz z unikalnym aromatem owoców.
Klasyczny irlandzki styl piwa. Czerwone "ale". Ciemnomiedziana barwa, wyraźna słodowość, niska goryczka piwa, delikatne nuty palonego jęczmienia. Chmielone na zimno angielskim chmielem Goldings.
Belgijski słód "bursztynowy" palony w wyższych temperaturach niż słody podstawowe, nadaje brzeczce nuty chleba, orzechów i owoców. Gorzki charakter słodu zmniejsza sie wraz z czasem, początkowo może być intensywny.
Drożdże do piw w stylu amerykańskim, produkujące neutralne i dobrze zbilansowane piwa, czyste i wytrawne. Tworzą mocną drożdżową czapę i wykazują bardzo dobrą zdolność do sedymentacji podczas fermentacji. Idealne do amerykańskich rodzajów piwa i piw z dużymi ilościami chmielu.
Ten belgijski słód nadaje piwu kawowego smaku i aromatu oraz wzmacnia barwę piwa. Stosowany do piw typu Porter, Stout, Brown Ale.
Polecany do produkcji piw ciemnych i mocnych oraz Pale Ale, Amber, Bock, Brown ale. W małych ilościach w połączeniu ze słodem pilzneńskim nadaje się do produkcji lekkich piw jasnych o słodowym smaku i zapachu.
Słód melanoidynowy to produkt o intensywnym aromacie i smaku. Tworzy pełnię smakową piwa. Używany do wyrobu piw typu Scottish ales, Amber ales, Red Ales, Irish Ales, Bock, Doppelbock.
Polecany do produkcji piw ciemnych i mocnych oraz Pale Ale, Amber, Bock, Brown ale. W małych ilościach w połączeniu ze słodem pilzneńskim nadaje się do produkcji lekkich piw jasnych o słodowym smaku i zapachu.
Wyprodukowany z wysokiej jakości jęczmienia jarego. Starannie palony, aby dodać kawowo-brązowy kolor, aromat podobny do espresso.
Chcesz zacząć warzyć piwo w domu, ale nic o tym nie wiesz? Zajrzyj na naszego bloga. Dzielimy się swoją wiedzą z tymi co stawiają pierwsze piwowarskie kroki, jak i z tymi co już warzą. Piwowarstwo domowe nie jest trudne!
Wyprodukowane z jęczmienia browarnego, pszenicy lub żyta ekstrakty słodowe pozwalają szybko przygotować piwną brzeczkę. W formie gęstego syropu lub suche, wystarczy rozcieńczyć wodą by uzyskać brzeczkę do warzenia piwa z dodatkiem chmielu.
Słód jest podstawowym składnikiem potrzebnym do uwarzenia piwa. Jest to ziarno poddane kiełkowaniu, a następnie wysuszone. Dzięki temu powstają w ziarnie enzymy rozkładające skrobię do cukrów podczas procesu zacierania. Piwowarstwo domowe na małą skalę przenosi procesy, które w browarze nadzoruje piwowar. Dzięki temu piwo domowe może dorównać najlepszym piwom rzemieślniczym.
Gotowe mieszanki surowców wraz z recepturą do uwarzenia w domu własnego piwa. Wybierz rodzaj piwa, który najbardziej Ci odpowiada: delikatne, aromatyczne lub zdecydowanie chmielowe, a może ciemne lub mocne klasztorne. Każde z nich bez problemu uwarzysz w domowym browarze.
Piwowarskie dodatki pozwalają uzyskać niepowtarzalny smak i wygląd domowego piwa. Pomocne w modyfikacji wody potrzebnej do wybranego stylu piwa, ułatwiające jego klarowanie, wspomagające trwałość piany. Niepowtarzalny smak zapewnią aromatyczne przyprawy dodawane do warzenia oraz leżakowania.
Specjalistyczne drożdże piwowarskie decydują w dużej mierze o tym jaki smak będzie miało piwo. Każdy styl piwa wymaga dobrania odpowiedniego szczepu aby uzyskać właściwy efekt. Drożdże do piw typu lager, IPA, weizen, piw belgijskich nadają indywidualny, niepowtarzalny smak. Szeroka gama drożdży suchych oraz płynnych pomaga zrealizować najbardziej wyszukane plany domowego piwowara.
Brewkit czyli nachmielony ekstrakt słodowy to najprostszy sposób by zrobić domowe piwo! Ekstrakt słodowy jest naturalnym produktem o konsystencji gęstego syropu, pozyskanym z ziarna jęczmienia browarnego. Wystarczy rozcieńczyć wodą poddać fermentacji, następnie butelkować i cieszyć się domowym piwem. W ofercie sklepu dostępne są brewkity najpopularniejszych marek jak Brewferm, Mangrove Jack's czy Muntons.
Chmiel zwyczajny (Humulus Lupulus) jest najpopularniejszym dodatkiem stosowanym do warzenia piwa. Odpowiada za charakterystyczną goryczkę oraz szeroki bukiet aromatów i smaków. Domowe warzenie piwa pozwala uzyskać takie piwo, jakie lubimy. Mocno chmielone, wyraźnie goryczkowe lub łagodne. Piwowar w domu sam decyduje, jak wyrazisty smak piwa chce uzyskać.
Skorzystaj z naszego innowacyjnego kalkulatora!